Voiko lemmikki olla vegaani?

LEMMIKKIELÄINTEN HOITO

Nykypäivänä ihmiset kiinnittävät paljon huomiota ruokavalioon ja erilaiset alternatiiviset vaihtoehdot kiinnostavat kovasti. Vegaaninen ruokavalio on entistä yleisempi, ja tämä heijastuu myös keskusteluihin lemmikkien ruokavaliosta.

Vannoutunut vegaanisen ruokavalion noudattaja haluaisi luonnollisesti, että oma lemmikkikin voisi noudattaa samaa linjaa. Tässä kohtaa on kuitenkin syytä olla erittäin tarkkaavaisena. Pahimmillaan vääränlaisella ruokavaliolla voidaan saada aikaan pysyviä vaurioita.

Koirat ovat lihansyöjiä

Koirien suun sisään kurkkaaminen kertoo jo luonnon valinnan – koiran suusta löytyy raatelijan hampaat.  Koirien anatomia poikkeaa ihmisen anatomiasta, joten emme voi automaattisesti siirtää omaa ruokavaliotamme lemmikille.

Koiran ruoansulatusjärjestelmä on yksinkertainen ja huomattavasti lyhyempi, kuin ihmisillä. Lisäksi sen elimistö ei eritä kaikkia tärkkelyksen sulattamiseen tarvittavia aineita. Koiran ruokavalioon ehdottomasti kuuluvia valkuaisaineita on saatavina sekä eläin- että kasviperäisenä. Kuitenkin koiran elimistölle sopivampi vaihtoehto on eläinperäinen valkuainen, sillä koiran ruoansulatuskanava pystyy sulattamaan sen huomattavasti paremmin. Näistä syistä koiran elimistö on soveltuvampi lihaperäisen ravinnon käsittelyyn.

Eläinproteiinit, eli valkuaisaineet, ovat korkealaatuisempia verrattuna kasviproteiineihin. Ne ovat hyvin samankaltaisia koiran kehon omien proteiinien kanssa, joten niiden sopivuutta koiran ruokavalioon ei voida kiistää.  

Koiran vegaaniruokavalioon tulee suhtautua varauksella

Jos koira saa itse valita nauttimansa ruoan, se valitsee lihaperäisen vaihtoehdon. Kuitenkin koiran ruokavalio voi olla mahdollista perustaa myös vegaanisille vaihtoehdoille. Tämä vaatii omistajalta ehdottoman tarkkaa suunnittelua ja huolellisuutta. Koiran hyvinvointi tulee aina asettaa aatteen edelle.

Koska vegaaniperäisessä ruokavaliossa eläinproteiinit jäävät tyystin uupumaan, kaikkein tärkein asia on huolehtia riittävästä proteiinimäärästä. Noin yksi kolmannes koiranruoasta tulisi olla puhtaasti proteiineja. Hyvä proteiininlähde on esimerkiksi soija. Lihaproteiinin jälkeen paras aminohapporakenne koiran keholle on juurikin soijalla.

Palkokasvit sulavat koiran elimistössä huonommin, joten auta sulamisprosessia keittämällä palkokasvit hyvin ennen tarjoilua. Myös tofu voi toimia proteiininlähteenä, mutta se on melko hinnakasta.

Usein vegaanisessa ruokavaliossa on tarve lisäravinteille. Tarkkailun alle on laitettava esimerkiksi D- ja B12-vitamiinien, kalkin ja fosforin riittävä saanti.

Jos haluat kokeilla vegaaniruokavalion toimivuutta koirallesi, aloita muutos pikkuhiljaa suurentaen vähitellen kasvisproteiinien osuutta. Koiran hyvinvointia on tarkkailtava aktiivisesti, sillä useilla koirilla viljat ja palkokasvit aiheuttavat allergioita.

Vaikka koirasi noudattaisi vegaanista ruokavaliota, hampaiden kunnossa pysymiseksi sille tulisi antaa aitoja luita järsittäväksi silloin tällöin. Keitetyistä luista irtoilee helposti vaarallisia luutikkuja, joten parempi vaihtoehto on raaka luu.

Ruokavaliokokeiluja tehtäessä koiran terveys tulee aina laittaa kaiken muun edelle. Pitkittyneet puutostilat voivat aiheuttaa vakavia vahinkoja ja johtaa eläimen menehtymiseen. Voit vahvistaa koirasi ruokavalion sopivuuden keskustelemalla aiheeseen perehtyneen eläinlääkärin kanssa.

Vegaani ruokavalio ei sovi kissalle

Kun koiran ruokavaliossa voi olla mahdollisuus pieneen liikkumavaraan, kissan fysiologia sen sijaan on puhtaasti lihansyöntiin perustuva.

Kissan keho ei pysty käyttämään kasviperäisiä proteiineja riittävästi. Jos kissa ei saa riittävästi lihasta saatavia, välttämättömiä aminohappoja, eli tauriinia, se oireilee karvan karkeutena, ihovaurioina ja apaattisuutena. Jos puute pitkittyy, se voi johtaa jopa kissan pysyvään sokeutumiseen.  Ihon, turkin ja munuaisten terveyden kannalta ehdottomia ovat eläinperäiset rasvahapot.

On olemassa korvaavia, synteettisiä valmisteita, mutta tutkimukset eivät ole vielä riittäviä – niiden tuloksista ei ole yksimielisyyttä, siispä on parempi olla leikkimättä lemmikin terveydellä.