Tämän takia lemmikkieläimen adoptointi on aina ostamista parempi vaihtoehto

HYVÄNTEKEVÄISYYS

Lemmikkieläimen hankkimiseen on monta vaihtoehtoa. Jos olet miettinyt läpikotaisin ja harkiten, että nyt sinä tai perheesi todella olette valmiita sitoutumaan uuteen eläimelliseen perheenjäseneen, on aika miettiä, mistä tämä eläin uuteen kotiin saapuu.

Eläimen ostaminen luotettavalta kasvattajalta on toki aina vaihtoehto. Samaan aikaan erilaiset eläinsuojelu ja rescue-yhdistykset ovat kuitenkin täynnä uutta kotia kaipaavia potentiaalisia ystäviä. Mielestämme tällaisen perheenjäsenen adoptointi on useimmissa tapauksissa huomattavasti parempi vaihtoehto kuin kasvattajan kanssa asiointi.

Järki- ja tunnesyyt puoltavat

Maailma – ja myös Suomi – on kodittomia koiria ja kissoja pullollaan. Kennelistä koiran ostamiseen ei siis ole ainakaan saatavuuden kannalta perusteltua, ja kissoja, joita kukaan ei tunnu haluavan, riittää. Lemmikkieläimen hankinnan ei tietenkään ikinä pitäisi olla rahakysymys, mutta kannattaa huomioida, että mahdollisesti sairaamman ja kasvattamolta peräisin olevan sukupuun omaavan rotueläimen hankinta tapaa myös olla monta kertaa kalliimpaa kuin adoptoidun. Luonnollisesti ei pidä unohtaa, että myös adoptoitavana olevissa eläimissä on paljon sukupuun omaavia rotueläimiä, mikäli se on sinulle tärkeää.

Eläimen ostaminen ei ole sama asia kuin vaikkapa auton ostaminen, vaikka moni samaa logiikkaa yrittääkin näihin hankintoihin soveltaa. Kun ostat uuden ja käyttämättömän auton, saat takuun ja todennäköisesti vioista vapaan menopelin – käytetyn kanssa taas takuu voi olla varsin rajallinen tai olematon, ja hyvin usein pellin alta löytyy ainakin pikkuvikoja. Koira ei kuitenkaan ole auto: rotukoirilla on usein perinnöllisiä sairauksia ja pitkälle viedystä jalostuksesta johtuvia muita ongelmia. Kasvattajien taustoista on niin ikään vaikea olla aina varma: tehdäänkö kasvatusta koirien hyvinvointi vai rahan ansaitseminen etusijalla?

Seniorilemmikin adoptointi on myös mielekäs vaihtoehto. Tämän tekemällä voit sitoutua tarjoamaan eläimelle arvokkaan vanhuuden. Monissa perheissä, etenkin lapsiperheissä, haaveillaan nimenomaan pentuikäisten lemmikkien hankkimisesta. Tämän vuoksi vanhemmista eläinystävistä onkin ”ylitarjontaa”. Luonteeltaan nämä ovat kuitenkin usein leppoisia ja valloittavia yksilöitä, jotka kaipaavat aivan yhtä kipeästi rakastavaa kotia kuin nuoremmatkin eläimet.

Koti- vai ulkomailta?

Adoptointivaihtoehtoon päädyttyään moni päätyy lähiseudun eläinsuojaan tai tuttavapiiriin lemmikkiä hankkiessaan. Kuitenkin myös ulkomailta tuodaan paljon adoptiolemmikkejä, etenkin koiria. Suomessa on lukuisia löytökissoja, sillä niin kutsuttu kesäkissakulttuuri on edelleen, surullista kyllä, olemassa oleva asia. Muun muassa tästä syystä kissojen adoptointi ulkomailta on suhteellisen vähäistä: vailla kotia olevia kissoja on kotimaassakin runsaasti.

Löytökoiria Suomessa on paljon vähemmän. Kotimaasta adoptoitava koira onkin todennäköisemmin sosiaalisista syistä kotoaan pois lähtemään joutunut koira: perheeseen on saattanut liittyä uusi ihmisjäsen, joka ei allergioiden takia voi elää samassa taloudessa; koiran emäntä tai isäntä on saattanut kuolla ja koira jäädä orvoksi… syiden kirjo on niin iso kuin se on ihmistenkin maailmassa.

Ulkomailta adoptointi nousee vaihtoehdoksi usein viimeistään lomamatkojen yhteydessä. Katukissat tai edes katukoirat eivät ole Euroopassa mikään harvinainen ilmiö. Leudompien talvien maissa nämä nelijalkaiset selviävät tietenkin luonnonilmiöistä paljon helpommin, mutta selviytyminen ei vielä ole tae hyvästä elämästä: kaduilla elävät eläimet ovat alttiita esimerkiksi liikenteen ja tautien aiheuttamille vaaroille.

Suomessa toimii lukuisia rescueyhdistyksiä, jotka ovat keskittyneet tiettyjen alueiden kodittomien eläinten adoptointiin. Esimerkiksi Rescueyhdistys Kulkurit ry:n yhteistyömaana toimii kulkukoirista valitettavan tunnettu Romania, Rekku Rescue taas on keskittynyt Viroon. Nämä yhdistykset tekevät arvokasta työtä ja tarjoavat huomattavasti paremman vaihtoehdon lemmikin adoptointiin ulkomailta kuin itse tehty adoptointi. Rescueyhdistykset ovat tottuneet hoitamaan asiaan liittyvää byrokratiaa, omaavat ammattitaitoa ja tekevät koko prosessista huomattavasti turvallisemman ja miellyttävämmän kaikkien kannalta. Luonnollisestikin myös näiden yhdistysten toiminnan laadussa on keskinäisiä eroja.

Adoptoitava koira voi tarvita aikaa – mutta myös palkitsee

Aina ei adoptoitavista koirista ja niiden taustoista voida tietää kaikkea. Valitettava tosiasia on se, että joidenkin koirien taustalla on traaginen tarina, johon liittyy sellainen ihminen, jolla ei pitäisi olla koiraa laisinkaan. Koirat on saatettu jättää ruokkimatta tai niiden liikkumiseen ei ole kiinnitetty huomiota, pahimmillaan niitä on saatettu pahoinpidellä. On luonnollista, että tällaisesta taustasta kotoisin oleva koira ei heti luota uuteen ihmiseen. Luottamuksen voittamisen tunnetta ei kuitenkaan voita mikään.

Adoptoitavana on kuitenkin runsaasti myös sosiaalisia ja leikkisiä, ihmisiin luottavia koiria. Nämä ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja myös ensimmäistä koiraansa hankkiville ihmisille!