Tamagotchi – 1990-luvun suosikkilemmikki

HARRASTUKSET JA VAPAA-AIKA

Muistatko sinä sen pienen, munanmuotoisen piippailevan kapistuksen, joka piti saada mukaan kaikkialle? Se vaati sinun hoivaasi ja huomiotasi tai se rupesi piippailemaan ärtyneenä. Kyseessä on tietenkin 90-luvulla suosioon noussut virtuaalilemmikki Tamagotchi. Viime vuosina tämä ysärin suosikkilelu on nostanut päätään – tullaanko pian näkemään uusi Tamagotchi-aalto?

Tamagotchia hoidetaan kuin oikeaa lemmikkiä

Tamagotchin suosio perustui siihen, että tähän hauskaan kaveriin todella saattoi kiintyä! Olithan sinä se, joka näki syntymän pienestä munasta ja autoit Tamagotchi-vauvaa kasvamaan aina aikuiseksi saakka.

Tamagotchin kasvamiseen ei riitä vain pelin käynnissä pitäminen, vaan omistajan tehtävä on huolehtia virtuaalilemmikin päivittäisistä tarpeista. Niihin kuuluvat normaalit askareet, joita voidaan hoitaa Tamagotchi-näytön alla olevien painikkeiden avulla.

Omistajan pitää muistaa ruokkia lemmikki, viedä se vessaan ja laittaa se nukkumaan. Lemmikki voi myös sairastua, jolloin omistajan pitää lääkitä ja hoitaa otusta. Tamagotchi-laitteeseen kuuluu myös erilaisia pelejä, joilla viihdyttää itseään ja lemmikkiä. Joissain versioissa Tamagotchin kasvettua aikuiseksi se voidaan viedä töihin.

Virtuaalilemmikki ilmoittaa omistajalle, kun sillä on puutetta jostakin. Kun se on nälkäinen, se varoittaa äänimerkillä. Jos sen asiat ovat hullusti, tai se on esimerkiksi väsynyt, se muuttuu huonotuuliseksi. Tämä voidaan nähdä näytöllä olevista symboleista, joita se lähettää.

Munasta aikuiseksi Tamagotchiksi

Peli alkaa Tamagotchi-munasta, jonka kuoriutumista ei jouduta odottelemaan kauaa – jo noin minuutin kuluttua pelin käynnistämisestä muna alkaa rikkoutumaan. Näytölle putkahtaa Tamagotchi-vauva, joka on joko valkoinen sen ollessa tyttö tai musta sen ollessa poika.

Tästä alkaa Tamagotchin hoivaaminen ja sen kasvattaminen kohti aikuisuutta.  

Tamagotchi-lasta pääsee hoitamaan noin vuorokauden ajan, kunnes se pyrähtää teini-ikään. Teini-iän mentyä ohi Tamagotchi muuttuu aikuiseksi, mutta omistajan tehtävä on edelleen pitää siitä huolta – ihan kuin oikeista lemmikeistäkin. Aikuisena se voi käydä töissä, ja hyvällä hoidolla se muuttuu aikanaan vanhukseksi.

Jos virtuaalilemmikin hoitoa laiminlyö, se voi kuolla ennenaikaisesti. Hyvin hoidettuna taas sen elämä voi kestää useista kuukausia. Virtuaalilemmikin poismeno voi tuoda kyynelet silmiin varsinkin nuorimmille pelaajille, mutta virtuaalilemmikin etu on se, että se syntyy uudestaan.

Uusimmissa laitteissa Tamagotchin ei enää täydy olla yksin, vaan se voidaan yhdistää laitteesta löytyvien infrapunaporttien kautta toiseen Tamagotchiin. Näin kaksi kaverusta voivat vaihtaa keskenään vaikkapa pelata keskenään tai lemmikit voivat vaihtaa toistensa kanssa lahjoja.  

Viidennessä tuoteperheen versiossa Tamagotchi voi perustaa perheen, johon voi kuulua jopa kolme virtuaalilemmikkiä. Kuudennessa taas Tamagotchista voidaan kasvattaa uusi tähti musiikkimaailman taivaalle.

Tamagotchin maailmanvalloitus

Tamagotchin menestystarina alkoi Japanissa vuonna 1996. Japanilainen Aki Maita keksi tämän sympaattisen, muovisen lelun, joka otti paikkansa lasten suosikkileluna saman tien.

Värikkään Tamagotchin sai näppärästi sujautettua taskuun, tai sen päässä olevalla ketjulla kiinnitettyä vaikkapa reppuun. Näin se kulki mukavasti mukana kaikkialle.

Japanissa se muuttui heti suosituksi, sillä useat japanilaiset perheet olivat yksilapsisia, ja lapset kaipasivat seuraa. Oikeat lemmikit eivät tulleet kyseeseen pienissä, ahtaissa asunnoissa.

Myös lasten vanhemmat olivat tyytyväisiä, kun lapset ottivat vastuuta lelun hoitamisesta. Kyseessä oli ensimmäinen lelu, joka vaati lähes ympärivuorokautista hoivaamista, ja lapset rakastivat sitä.

Lelu aloitti maailmanvalloituksensa  seuraavana vuonna, ja tähän päivään mennessä niitä on myyty jo kymmeniä miljoonia kappaleita. Alkuperäisen Tamagotchin hinta oli Suomeen saapuessa melko korkea: lelu maksoi helposti yli 150 markkaa. Se ei kuitenkaan ollut esteenä lelun matkalla suomalaisiin perheisiin, vaan Tamagotchi on tunnettu useimmissa perheissä kotimaassammekin.