Mystiset eläinkuiskaajat

HYVÄNTEKEVÄISYYS

Joillain ihmisillä tuntuu olevan aivan erityinen kyky kommunikoida eläinten kanssa. He tuntuvat ymmärtävän toisiaan, vaikka sanoja ei olisi lausuttu. Näitä ihmisiä oikutteleva hevonen ei heitä koskaan selästä, eikä vihainen koira pure kohti ojentuvasta kädestä.

Eläinten kanssa samalla aaltopituudella olevat ihmiset ansaitsevat usein liikanimen ”eläinkuiskaaja”. Näiden eläinkuiskaajien ja eläinten välinen yhteys voi tuntua lähes maagiselta. Voiko tätä ilmiötä selittää? Kenestä voi tulla eläinkuiskaaja, ja tarvitaanko siihen joitain erityisiä kykyjä?

Mitä eläinkuiskaajat tekevät?

Eläinkuiskaajat eivät suinkaan ole yliluonnollisia voimia omaavia henkilöitä, vaan yksinkertaisesti henkilöitä, jotka ovat erityisen herkkiä ottamaan vastaan eläimen lähettämiä signaaleja. Lisäksi yleensä he tuntevat hyvin eläimen psykologian ja käyttäytymismallit.

Eläinten omistajat voivat ottaa yhteyttä kuiskaajiin, jos he tuntevat tarvetta ymmärtää paremmin omaa lemmikkiään. Samoin kuiskaajasta voidaan etsiä apua, jos eläimen käytöksessä näkyy omituisia muutoksia, joihin ei löydetä mitään näkyvää syytä, tai kun lemmikin häiriökäyttäytymistä ei saada loppumaan.

Eläinkuiskaaja voi neuvoa oikeanlaisia käyttäytymiskoodeja, joista voidaan löytää apua esimerkiksi puremisen, hyppimisen, raapimisen, merkkailun tai potkimisen lopettamiseen. Heidän avullaan omistajat voivat yleisestikin oppia lähettämään selkeämpiä viestejä lemmikeilleen ja lukemaan paremmin niiden lähettämiä viestejä.

Eläinkuiskaajat voivat toimia kykyjensä ansiosta apuna myös elokuvatuotannossa, sillä he ovat usein erinomaisia kouluttajia. Näin jopa villieläimiä voidaan käyttää elokuvien tekemisessä ilman vaaraa näyttelijöille tai haittaa eläimelle itselleen.  

Eläinkuiskaajat Suomessa

Suomessa eläinkuiskaaja ovat suhteellisen harvakseltaan oikeasti tunnettu käsite. Eläinkuiskaajaa voitaisiin verrata eläinpsykologiin, joita Suomesta löytyy vain muutamia kappaleita.

Yksi harvoista alaan perehtyneistä on eläinkommunikoija Maiccu Kostiainen. Hän lienee myös ainoa suomalainen, joka toimii eläinkuiskaajana ammatikseen. Hän on erityisen kiinnostunut eläinten ja ihmisten välisestä intuitiivisestä kommunikoinnista.

Hän uskoo vakaasti ihmisen ja eläimen väliseen resonointiin ja intensiivisten tunteiden vaistoamiseen välimatkan päästäkin. Kostiainen korostaa myös sitä, että hän ei tee lääketieteellisiä diagnooseja – ne on syytä hoidattaa aina eläinlääkärin vastaanotolla.  Suomen ainoa eläinkuiskaaja kiertää luennoimassa myös kotimaamme ulkopuolella.

Kuuluisat eläinkuiskaajat

Kansainvälisellä tasolla eläinkuiskaajia on huomattavasti enemmän. Englantilainen susitutkija Shaun Ellis on ansainnut lisänimen susikuiskaajana. Tarina, jonka mukaan hän asui 18 kuukautta amerikkalaisissa metsissä susilauman kanssa, ei ole saanut vahvistusta valokuvista tai muista dokumenteista. Joka tapauksessa on selvää, että miehen lähestymistapa näihin villieläimiin on omaa luokkaansa.

Hän on myös adoptoinut susipentueen, joka kasvaa Ellisin kanssa hänen farmillaan Cornwallissa. Lauman hyväksynnän saavuttamiseksi Ellis joutui opettelemaan ulvomaan kuin sudet – naapurit pääsevätkin nauttimaan edelleen jokapäiväisestä ulvontakonsertista, johon osallistuvat sudet sekä mies.

Myös Kevin Richardson on valinnut tutkimuskohteekseen lajin, joka ei ole kaikkein helpoimmin hallittavissa. Hänet tunnetaan Afrikan leijonakuiskaajana. Richardsonin ja leijonien välistä yhteyttä on hankala käsittää. Leijonat lähestyvät miestä kuin pienet lemmikkikissat hakeakseen rapsutuksia ja paijauksia. Hän on tehnyt useita dokumentteja ja kirjoittanut kirjoja koskien näiden villipetojen käyttäytymistä.

Maailman kuuluisin eläinkuiskaaja ilman varjon häivää on Cesar Millan, meksikolais-amerikkalainen koirakuiskaaja. Millan on todellinen kansainvälinen tähti, sillä hänen tv-ohjelmaansa esitettiin useiden vuosien ajan yli 80 maassa, Suomi mukaan lukien. Hän on työskennellyt koko ikänsä koirien parissa, ja hänen erikoisuutensa on agressiivisten ja käytösongelmaisten koirien kuntouttaminen.

Millanin metodiin kuuluu vahvasti myös koiran omistajan käyttäytymismallien tarkastus – usein syy kun löytyy sieltä hihnan toisesta päästä. Suurin osa Millanin 40 koirasta on peräisin koiratarhoilta, joihin ne ovat päätyneet hylätyiksi käytöshäiriöiden vuoksi. Nykyään Millan ei tee enää televisiotöitä, vaan vetää koirapsykologikeskusta eteläisessä Los Angelesissa.

Eläinten kieli – voiko sitä opetella?

Jokainen eläinten ystävä haluaisi omata nämä lahjat. Kommunikointia eläinten kanssa voi harjoitella ja siinä voi tulla paremmaksi. Kaikki lähtee oman lemmikin kuuntelusta ja tarkkailusta.

Jokainen haukahdus, urahdus, maukaisu, hännän ja korvan asento, ilmeet ja jopa kävelytyyli kertovat jotain eläimestä sillä hetkellä. Meidän täytyy vain opetella tulkitsemaan näitä viestejä.

Samoin eläimelle viestittämistä voidaan harjoittaa. Eläimet vaistoavat vahvasti ihmisten tuntemukset. Sen lisäksi kehon kieli, äänenpainot, tuoksut ja tunteiden intensiivisyys voivat vaikuttaa perille menevään viestiin.