Miksi adoptoida lemmikki ostamisen sijaan?

LEMMIKKIELÄINTEN HOITO

Varsinkin ensimmäistä lemmikkieläintä harkittaessa eläimen hankintakanava aiheuttaa monilla ylimääräistä päänvaivaa. Mediassa on paljon juttuja esimerkiksi koirien pentutehtaista ja vastoin kaikkia hyviä eettisiä normeja toimivista lemmikkien kaupittelijoista. On aivan selvää, ettei tällaista toimintaa pidä tukea.

Joka vuosi Suomessakin syntyy valtava määrä eläimiä, joita kukaan ei halua. Kissanpennut muodostavat näistä tietenkin merkittävän osan. Adoptointikohteena kissa onkin helpoin ja yleisin – pentueiden koot ovat suuria ja kissat yleinen lemmikkieläin. Yleensä etenkin maaseudulla pennut vaihtavat omistajaa ilman rahaa, tutulta tutulle. Tällaisessakin lemmikin adoptoinnissa ja muissakin adoptoinnin tyypeissä tulee kuitenkin kiinnittää huomiota joihinkin asioihin.

Mitä on syytä pitää mielessä

Ensinnäkin, jokaisella eläinlajilla ja -rodulla on omat yksilölliset kommervenkkinsä, jotka tulee ottaa huomioon eläintä adoptoidessa. Näistä voisi kirjoittaa loputtomiin, ja yleispäteviä ohjeita on mahdoton antaa kaikki eri lajit kattaen.

Lemmikkiä hankittaessa – olipa kyse sitten adoptoitavasta tai vaikka ostettavasta lemmikistä – tulee aina käydä perusteellinen harkinta läpi. Eläintä ei milloinkaan pidä hankkia vain hetken mielijohteesta. Sinun on mietittävä tarkasti, kykenetkö tarjoamaan juuri tälle eläimelle ja lajilleen sopivan elinympäristön. Tämä riippuu toki paljon lajista, mutta useimmiten kyseessä on ainakin useiden vuosien mittainen sitoutuminen: et hanki eläintä vain luopuaksesi siitä kyllästymisen takia.

Sitoutumisen lisäksi eläimet vaativat myös sopivat tilat. Klassinen ja valitettavan yleinen esimerkki tässä erehtymisestä on suurikokoisen ja liikuntaa kaipaavan koirarodun edustajan hankkiminen liian pieneen asuntoon. Erikoisemmat lajit taas voivat vaatia hyvin tarkkaan määritellyt terraario-olosuhteet, joiden ylläpito itsessään käy työstä. Valitettavasti nykyisinkin suuri osa akvaariokaloista kuolee siksi, että akvaariossa vallitsevat niille epäsopivat olosuhteet, esimerkiksi väärä lämpötila. Lisäksi monet lemmikit voivat vaatia ruokaa, jonka ostaminen ei onnistu lähikaupasta. Sitoudut ottamaan selvää soveltuvasta ruokavaliosta sekä sen hankkimisesta lemmikille.

Vastuulliset toimijat, jotka toimivat eläinten adoptoinnissa, ovat aina kiinnostuneita siitä, millaiset edellytykset sinulla on tarjota lemmikille hyvä koti. Esimerkiksi erilaiset eläinsuojelu- ja rescue-yhdistykset käyvät aina läpi, millaisiin olosuhteisiin eläintä ollaan hankkimassa. Mikäli eläintä ollaan antamassa sinulle ilman tällaisia tiedusteluja, tulisi hälytyskellojen soida. Tarkkana kannattaa olla varsinkin ulkomailta eläimen adoptointia harkittaessa.

Rahan ei pidä olla tärkein syy

Adoptoinnin kannalle ei tule päätyä ostamisen sijaan säästösyistä. Tämä on ehdottoman väärä peruste valita eläimen adoptointi. Juuri säästämisen takia moni valitsee epäeettisissä olosuhteissa tuotetut pennut ja pentutehtaat – raha ei ole lemmikin elämän määrittävä tekijä. Luonnollisesti myös lemmikin adoptoinnista koituu kuluja esimerkiksi sirutuksen rokotusten ja madotusten muodossa. Kissan kohdalla kustannukset liikkuvat usein noin 150 euron hintaluokassa, koirien kohdalla nämä kustannukset voivat olla satoja euroja korkeammat.

Lemmikin hankinta ei ole vain uuden perheenjäsenen ja ystävän hankkimista itsekkäistä syistä – vaikka niillä aina on osansa. Eläimen hyvinvoinnin tulisi olla aina omia mieltymyksiä tärkeämpää. Etenkin aikuista eläintä hankittaessa tulee ottaa huomioon sen persoona: jos koira on tottunut liikkumaan aiemman omistajansa kanssa vaikkapa paljon metsässä, ei kaupunkikaksioon adoptointi välttämättä ole mielekästä.

Esimerkiksi seniorikoiria ja -kissoja on paljon tyrkyllä adoptoitavaksi – moni tahtoo mieluiten ihanan pienen pennun tai ainakin nuoren yksilön, jolla on vielä vuosien mittainen elämä edessään. Tämä valitettavasti johtaa siihen, että moni varttuneempi eläin jää adoptoimatta ja joutuu näin kohtaamaan ennenaikaisen kuoleman. Esimerkiksi varttuneen koiran hankkiminen on ehdottomasti harkinnanarvoinen teko: senorikoirat ovat keskimäärin huomattavasti rauhallisempia ja omalla tavallaan helppohoitoisempia kuin nuoremmat toverinsa.