Lemmikkien kanssa matkustaminen: täysin mahdollinen homma pienellä suunnittelulla

HARRASTUKSET JA VAPAA-AIKA

Monissa perheissä matkailu on vähentynyt huomattavasti esimerkiksi koiran tai kissan liityttyä perheeseen. Toisissa talouksissa taas lemmikkijäsen jätetään hankkimatta juuri matkailun hankaloitumisen takia. Lemmikkihotellit ovat tietenkin yksi ratkaisu tähän pulmaan mutta missään nimessä mahdotonta ei ole lemmikin ottaminen mukaan matkallekaan. Suunnitelmallisuutta lemmikin kanssa matkaaminen toki vaatii, mutta ylitsepääsemättömiä eivät esteet ole!

Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti ulkomaille suuntautuvaan matkailuun ja matkailuun koiran- tai kissanomistajan näkökulmasta. Nämä ovat yleisimmät matkoilla mukana kulkevat eläimet, ja niiden kanssa myös lentoasemilla, kuljetusyhtiöissä ja hotelleissa on totuttu toimimaan. Etenkin eksoottisten eläinten kanssa kannattaa olla aina perinpohjainen tehdessään etukäteisselvityksiä matkan ehdoista ja kohdemaan mahdollisista rajoituksista.

Opaskoirat muodostavat tietenkin useimmissa kohdissa poikkeuksen tässä läpikäytyihin sääntöihin: lemmikeille ja opaskoirille on omat sääntönsä, ja opaskoirien suhteen ollaan yleensä huomattavasti joustavampia.

Matkalle lähdettäessä

Siinä missä me ihmisetkin tarvitsemme useimmiten ulkomaille matkatessamme passin, niin tarvitsevat myös eläinystävämme. Lemmikki tarvitsee niin kutsutun lemmikkieläinpassin, jonka saa eläinlääkäristä. Passista käy ilmi eläimen omistajan nimi sekä esimerkiksi voimassa olevat rokotukset. Tämän lisäksi tarvitaan joko mikrosirumerkintä tai tatuointi sekä voimassa oleva raivotautirokotus.

Muista, että sinät olet lemmikkisi omistajana aina vastuullinen lemmikkisi käyttäytymisestä. Jotta voit matkustaa tuntemattomien ihmisten ja eläinten parissa, on lemmikkisi oltava luonteeltaan ja käytökseltään tähän soveltuva. Helposti stressaava ja meluisa eläin ei myöskään ole kovin hyvä matkakumppani, ei itselle, eikä kanssamatkustajille.

Lemmikki eri liikennevälineissä

Se, millä kulkupelillä taitatte matkaa, määrittää paljolti pelisääntöjä. Ole kuitenkin tarkkana, sillä esimerkiksi eri lentoyhtiöillä saattaa olla voimassa keskenään varsin erilaisia sääntöjä. Mikäli lentomatkallasi on vaihto toisen yhtiön koneesta toisen yhtiön koneeseen, mikä on varsin tavallinen tilanne, selvitä kummankin yhtiön käytännöt lemmikkien suhteen erikseen. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä, jotka voivat pahimmillaan johtaa matkan tyssäämiseen vaihtokentälle.

Kullakin lentoyhtiöllä on omat käytäntönsä eläinten matkustamisen suhteen. Esimerkiksi Finnairin lennoilla koirat ja kissat (sekä kanit ja jyrsijät) voivat olla mukana matkustamossa tietyillä reunaehdoilla, joista tärkeimmät tässä:

  • Eläin saa painaa yhdessä kuljetuslaatikkonsa tai -laukkunsa kanssa enintään 8 kg
  • Lemmikin on pysyttävä tuossa kuljetuslaukussa koko matkan ajan
  • Pennun tulee olla vähintään kahdeksan viikon ikäinen

Mikäli matkustat esimerkiksi isokokoisen koiran kanssa, on se matkustettava kansainvälisen lentomatkailu-unionin IATA:n määritelmät täyttävässä matkustuslaatikossa ruumassa. Huomioi, että joihinkin maihin suuntautuvilla lennoilla ei ole mahdollista matkustaa lemmikin kanssa, ei edes näiden maiden ollessa vain yhteyden vaihtomaana. Esimerkkeinä näistä maista ovat Iso-Britannia, Irlanti ja Australia.

Esimerkiksi Norwegian-lentoyhtiö kielsi vuonna 2018 lyhytkuonoisten kissojen ja koirien lentämisen lennoillaan, sillä kansainvälinen eläinlääkärien liitto on todennut näillä olevan vaikeuksia hengittää lentokorkeudessa jopa tukehtumisvaaraan asti – taustalla on siis huoli eläimen terveydestä. Norwegian kuitenkin perui kiellon lähes välittömästi. Kannattaa silti miettiä, onko matka riskin arvoinen. Lisäksi lentomatkailu aiheuttaa lemmikille (sekä omistajalle) käytännössä aina stressiä.

Laivoille lemmikin kanssa on useimmiten mutkattomampaa matkustaa, joskin lipputyypillä voi olla merkitystä – Suomesta liikennöivien laivayhtiöiden reittimatkoille lemmikin voi ottaa yleensä mukaan, sen sijaan risteilymatkoissa saattaa olla rajoituksia. Luonnollisesti lemmikkieläimen kanssa matkustaminen on ilmoitettava varausta tehtäessä: tällöin laivayhtiö voi osoittaa lemmikeille soveltuvan hytin käyttöönne. Lemmikkien kokonaismäärä laivalla on rajoitettu matkakohtaisesti, joten vaikka matka ei olisikaan täyteen varattu, voivat lemmikkipaikat kuitenkin olla täynnä. Ulkoilu lemmikkien kanssa hoituu ulkokannella, eikä eläimillä ole asiaa laivojen ravintoloihin.