Lemmikkieläimen omistus tekee hyvää terveydelle

HARRASTUKSET JA VAPAA-AIKA

Lemmikit ovat tärkeitä jäseniä perheessä. Ne ovat suloisia, pehmeitä ja ne rakastavat omistajaansa varauksetta. Tutkimusten mukaan tyytyväisten ihmisten joukosta suuri osa omistaa kotieläimen. Ne tekevät meidän onnellisiksi, ja sen lisäksi niillä on myös todellisia terveysvaikutuksia.

Eläimen kanssa liikunnan harrastaminen on mukavaa

Hyvinvointimme ja terveytemme huolehtimiseksi liikuntaa pitäisi harrastaa joka päivä vähintään 30 minuutin verran. Koira perheenjäsenenä vie sinut lenkille vähintään kolme kertaa päivässä. Vaikka kyseessä olisikin vain nopea puistokävely, yhteenlaskettuina lenkkiminuutteja kertyy helposti noin tunnin verran päivittäin.

Lemmikin kanssa on mukavaa kokeilla myös muita liikuntaharrastuksia. Esimerkiksi agilitya voi kokeilla koiran lisäksi vaikkapa kissan tai kanin kanssa. Hevosen omistaja käyttää varmasti enemmän kuin mielellään useita tunteja viikossa ratsastukseen, ja lisäksi jo tallin kunnossa pito käy kunnon fyysisestä harjoitteesta!

Säännöllinen liikkuminen edistää terveyttää suuresti. Se vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja pitää veren rasva-arvot matalampana. Kolesteroliarvot pysyvät paremmin kurissa ja painonhallintakin helpottuu. Säännöllinen liikunta voi vähentää riskiä sairastua vakaviin tauteihin, kuten paksusuolen-, rinta- ja keuhkosyöpään. Jos teet pidempiä lenkkejä tai kovempia harjoituksia,  lähtee kuntokin kohenemaan.

Eläimet terveyden tukena

Eläin talossa luo myös lapselle terveellisen ympäristön kasvaa. Suomalaisen tutkimuksen tulokset osoittavat, että eläinperheiden lapset kärsivät huomattavasti vähemmän allergioista. Tähän löytyy luonnollinen selitys. Eläimen mukana kotiin kantautuu väkisinkin likaa ja bakteereja, ja lapsen immuunijärjestelmä kehittyy vahvemmaksi. Jos ympäristö on liian kliininen, vasta-aineita ei kehity ja tuloksena voivat olla esimerkiksi erilaiset allergiat.

Eläimiä voidaan käyttää myös tukemaan ihmisiä erityisissä terveyden ongelmiin liittyvissä tilanteissa. Esimerkiksi hevosia valjastetaan ratsastusterapiaan, josta ovat löytäneet apua muun muassa autistisia, MS-taudista tai CP-vammasta kärsiviä ja aivohalvauksesta parantumassa olevia henkilöitä. Koirat taas ovat uskollisia apureita näkö- tai liikuntarajoitteisille.

Autististen lasten hoidossa on huomattu, että lapset ottavat paljon helpommin kontaktia eläimeen kuin ihmiseen. Tätä voidaan hyödyntää hoitosuunnitelmissa, ja parantaa näin lapsen hyvinvointia. On arveltu, että autistiset aistivat eläinten aidon kiintymyksen ja empaattisuuden, ja tämä vaikuttaa positiivisesti suhteeseen.

Lemmikin omistaminen edistää henkistä hyvinvointia

Karvaiset ystävämme huoltavat myös henkistä terveyttämme. Aikuisilla leikkihetket ovat usein jääneet vuosia sitten menneisyyteen. Lemmikin kanssa voidaan kuitenkin palata leikkimään, ja ilon- sekä nauruntäyteiset leikkihetket tekevät hyvää kenelle vain. Eläimet synnyttävät meissä positiivisia tunteita, jotka lisäävät kokonaisvaltaista hyvinvointiamme.

Lemmikit auttavat masentavien tunteiden käsittelyssä. On todettu, että eläimen läsnäolo poistaa ahdistuneisuuden tunnetta. Sairaanhoidossakin eläimiä käytetään hoidon tukena – ne saavat potilaan rauhoittumaan, ja tätä kautta verenpaineen alenemaan sekä pulssin hidastumaan.

Eläimen paijaaminen on rauhoittavaa ja rentouttavaa kaiken ikäisille ja kaikissa elämäntilanteissa eläville. Eläimen pehmeässä, lämpimässä kosketuksessa on jotain todella lohduttavaa. Lisäksi eläimillä on vahva taipumus empaattisuuteen, mikä on suureksi avuksi vaikeita tilanteita käsitellessä. On hyvin mahdollista, että perheen koira pysyy koko päivän jätetyksi tulleen teinin vieressä, tai kulkee kuin varjo polvensa loukanneen lapsen perässä.

Lemmikit hyväksyvät meidät juuri sellaisina kuin olemme, vikoineen päivineen. Ne eivät arvostele virheitämme, eivätkä naura epäonnistumisillemme. Tämä voi auttaa kohtaamaan ja hyväksymään myös omia heikkouksia.

Lemmikit vähentävät yksinäisyyttä

Lemmikin länsäolo vähentää yksinäisyyden tunnetta, ja poistaa näin negatiivisia tunteita. Varsinkin yksin asuville kotona odottava lemmikki voi olla todellinen pelastus. Lähes jokainen lemmikin omistaja juttelee eläimelle aivan kuten perheenjäsenellekin, siinä ei ole mitää outoa.

Yksinäiselle ihmiselle eläimen kosketus voi olla ainoa vilpitön ja positiivinen kosketus toiseen elolliseen olentoon. Kosketus luo aina erityisen siteen elollisten välille, ja ilman sitä voimme kokea vahvaa yksinäisyyden tunnetta. Vanhusten hoidossa tämä on huomattu, ja useat vanhainkodit kutsuvatkin säännöllisesti karvaisia ystäviä vierailemaan vanhusten luona. Sen on todettu vaikuttavan positiivisesti vanhainkodin asukkaiden elämänlaatuun.

Lemmikki toimii myös siltana tuntemattomien ihmisten välillä. Uusien ystävyyssuhteiden luonti voi olla haastavaa: mistä löytää uusia ihmisiä? Kuinka aloittaa keskustelu? Koiran kanssa lenkkipolulla on luontevaa aloittaa jutustelu vastaantulevan taluttajan kanssa.

Koirapuistossa on aivan normaalia, että joukko normaalisti tuppisuita suomalaisia kertovat kilpaa koiran kommelluksista ja vaihtavat vinkkejä vaikkapa kodin siistinä pitämiseen kurasäillä. Lemmikit yhdistävät ihmisiä, ja samanhenkisten ihmisten joukosta voi löytyä jopa elinikäisiä ystävyyksiä.