Kummalliset eläinten kisat maailmalla

HARRASTUKSET JA VAPAA-AIKA

Meillä on luonnollinen vietti kilpailla asioista ja paremmuudesta, ja usein tämä vietti heijastuu myös eläinmaailmaan, tietenkin eläimen luontoa ja vaistoja kunnioittaen. Kukapa ei olisi koskaan kuullut puhuttavan hevosraveista tai koiravaljakkokilpailuista. Kuka olisi tiennyt, että mielenkiintoisten asioiden, kuten Euroviisut, vedonlyönnin lisäksi voit myös pelata näitä kilpailuja ja voittaa paljon rahaa? Maailmalta löytyy myös kilpalajeja, joiden olemassa olosta et ehkä ollut tiennytkään! Tässä jutussa esittelemme sinulle hauskimmat niistä.

Ihastuttavat, minikokoiset estekisat

Ympäri maailmaa levinnyt kanien agility on kisa, joka nostaa varmasti hymyn huulille yrmyimmällekin. Kisa käydään radalla, jolle on rakennettu minikokoisia esteitä, putkia ja tasapainolautoja – aivan kuin koirien agilityssä. Pääroolissa ovat vain tällä kertaa pupuset!

Kanien tulee selvittää rata läpi mahdollisimman nopeasti ja virheettä. Kanit voivat olla hyvin älykkäitä, ja ne nauttivat saadessaan virikkeitä tämänkaltaisesta harrastuksesta. Laji on levinnyt laajalle aina Yhdysvalloista ja Kanadasta Aasiaan saakka.

Suomessa ehkäpä vielä tunnetumpi versio on kanien estehyppykisat. Niissä kanit loikkivat esteiden yli radalla, joka voi olla joko suora- tai mutkarata. Tässä lajissa Suomessa järjestetään jopa SM-kisat. Laji alkaa olemaan hyvin arvostettu, joten nykyään löytyy myös kasvattajia, jotka jalostavat kanien estehyppykisoihin sopivia yksilöitä.   

Ratakisojen kirjo

Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa päästään ihastelemaan mäyräkoirien nopeuskisoja. Mäyräkoirat eivät ole pikkuisine jalkoineen luotu juoksemaan pitkiä nopeuskisoja, joten radat ovat lyhyehkön puoleisia, noin 20—40 metriä. Kisat ovat todella suosittuja, ja mestaruuksista taistelee kisoissa kymmeniä makkarapötköä muistuttavia hurmureita kerrallaan.

Englannista sittemmin maailmalle levinneet hamstereiden nopeuskisat yllättävät ammattimaisuudellaan. Vuonna 2001, kun suu- ja sorkkatautiepidemian vuoksi hevoskilpailuja peruttiin, jopa Daily Mail ja Sun -lehdet sekä BBC London ja Sky News tekivät suuret raportit hamsterien kilpasarjasta.

Kisoissa hamsterit kamppailevat toisiaan vastaan yhdeksän metrin pituisella, hieman alaspäin viettävällä radalla. Kulkuneuvona alla on hamsteripallo, joka usein sijoitetaan sympaattiseen miniatyyriautoon. Hamsterin vipeltäessä pyörän sisällä, minikilpa-auto kiitää eteenpäin. Nopeimmin maalilinjan saavuttanut voittaa kisan. Englannissa hamsterikisat ovat vedonlyöntitoimistoissa yksi vakiokohteista.  

Possujen nopeuskisat sen sijaan ovat puhtaasti huvia, eikä niihin liity vedonlyöntimaailmaa. Nuoret pikkupossut kisaavat keskenään aidatuilla radoilla kirmaten maalilinjaa kohti. Radat ovat aina maa- tai ruohopohjaisia – näin pienet sorkat säilyvät kunnossa.  

Usein porsaiden nopeuskisat ovat osa maaseutunäyttelyitä ja messuja, ja maatilalliset harjoittelevat possujen kanssa kisoja varten takapihoillaan. Lajia harrastetaan lähinnä Yhdysvalloissa.

Suomen erikoisuus hymyilyttää maailmalla

Suomessa pelataan lajia, jota harvemmin voi päästä seuraamaan missään muualla maailmassa. Oletko sinä kuullut jo rottakoripallosta? Tosin lajissa ei kuka tahansa pääse loistamaan, kyseessä kun on tiedekeskus Heurekan valmentama rottajengi.

Rottien koripallokentälle mahtuu kerralla korkeintaan viisi pelaajaa, jotka viikset vipattaen yrittävät pussittaa mahdollisimman monta koria vastustajan verkkoon. Rotat todella nauttivat pelaamisen huumasta ja ne eivät malttaisi lopettaa, vaikka väsy alkaisi jo painaa.

Rotat ovat todella älykkäitä eläimiä, ja niiden koulutus koripallokenttien sankariksi kestää vain muutaman kuukauden. Koulutuksessa käytetään apuna erilaisia äänivirikkeitä ja tietenkin karvaisten kavereiden rakastamia herkkupalkintoja.

Rotat herättävät riemastusta ulkomaita myöten, ja muun muassa Yhdysvaltojen Richmondissa on Suomen esimerkin innoittamana perustettu oma rottajoukkue. Ehkäpä tulevaisuudessa tulemme näkemään rottakoripallon MM-kisat!