Hyväntekeväisyysarpajaiset ja 4 muuta ideaa paikallisen eläinsuojelukeskuksen tukemiseksi

HYVÄNTEKEVÄISYYS

Eläinsuojelukeskukset tekevät arvokasta työtä, joka on usein taloudellisesti haastavaa organisoida – onhan kyseessä kutsumustyö, jota tehdään usein jopa täysin vapaaehtoispohjaisena. Eri puolilta Suomea löytyy yhteensä nelisenkymmentä Suomen Eläinsuojeluliittoon kuuluvaa eläinten turvakotia, ja lisäksi kymmeniä liittoon kuulumattomia.

Eläinsuojelukeskukset toimivat turvapaikkana löytöeläimille ja kaltoin kohdelluille eläimille. Ne tiedottavat eläinsuojeluun liittyvissä kysymyksissä ja auttavat puitteidensa rajoissa. Suuri osa ottaa vastaan lemmikkejä myös omistajilta, jotka eivät enää kykene syystä tai toisesta pitämään lemmikistä huolta.

Toiminnan ylläpitämisessä on jatkuvia välttämättömiä kuluja, kuten esimerkiksi vuokra, sähkö ja vesi, eläinten ruuat, viltit ja patjat sekä muut eläinten hoitoon tarvittavat välineet. Osa eläinsuojelukeskuksista tarjoaa muun muassa hoitopalveluja kattakseen eläinten pelastuspalvelusta koituvia kuluja. Kaikki mahdollinen apua on kuitenkin tervetullutta. Tästä jutusta voit poimia muutamia ideoita, miten auttaa.

1. Hyväntekeväisyysarpajaiset eläinten turvakodin hyväksi

Arpajaisten järjestäminen on tehokas tapa kerätä varoja lahjoitettavaksi. Sen ei tarvitse olla yhtä tehokasta kuin Lucky Louis Casino vetoomus, mutta silti jopa yksinkertaiset arpajaiset voivat tuottaa hyötyä syystä. Niiden avulla voidaan aktivoida suurempia määriä henkilöitä, ja kerätä näin isompakin summia.

Yksityisenä henkilönä arpajaisia ei voi lähteä laittamaan pystyyn, mutta tämä ei ole suurikaan ongelma, sillä yhdistys voidaan muodostaa jo kolmen henkilön voimin.

Perustajajäseniltä ei vaadita muuta kuin 15 vuoden ikää ja puhdasta rikosrekisteriä. Puheenjohtajan tulee olla täysi-ikäinen. Perustaminen on yllättävän helppoa – yhdistykselle määritellään säännöt, jonka jälkeen perustamisilmoituksen voi jättää sähköisestikin.

Yhdistyksen kanssa sitten haetaan Poliisilta tavara-arpajaislupa, jonka jälkeen voidaan laittaa tuulemaan. Mikäli arpojen myyntivoitot pysyvät alle 2000 eurossa, ja kaikki palkinnot jaetaan saman myyntipäivän aikana, lupaa ei tarvita.

Arpajaisten palkinnoiksi voi pyytää paikallisilta yrittäjiltä tuotteita tai lahjakortteja. Näin yrittäjät saavat mainosta, ja arpajaisten tuotto on mahdollisimman korkea. Arpajaiset voidaan järjestää vaikkapa lähiseudun tapahtumissa. Arpoja voidaan myydä myös useissa eri tapahtumissa – riittää, että palkintojen arpominen suoritetaan kuuden kuukauden sisään luvan saannista.

2. Keräys internetissä

Internetin kautta voidaan tavoittaa valtava määrä mahdollisia halukkaita lahjoittajia. Kerro eläinturvakodin tarina netissä, ja pyydä ihmisiltä apua. Sosiaalisessa mediassa hyvin kirjoitetun tekstin ja vaikuttavan kuvan avulla pyyntö voi saada todella suuretkin mittasuhteet – uhraa siis aikaa ilmoituksen tekoon.

Myös nettikeräyksiä varten tarvitaan Poliisin lupa. Yhdistyksen pitää lähettää tarkat tiedot keräyksestä poliisille, joka myöntää sitten keräysluvan. Vireillä on ollut jo pidemmän aikaa ehdotus sääntöjen helpottamisesta, joten ehkäpä pian tämä onnistuu näppärämmin pelkällä ilmoituksella.

3. Myyntitapahtuma naapurustolle

Omassa naapurustossakin voi saada aikaan jo paljon. Sympaattinen tapa kerätä varoja eläimille, on järjestää myyntitapahtuma vaikkapa lähipuistossa. Jokaisella lojuu kaapeissa ylimääräistä tavaraa ja vaatteita, joista olisi mukava päästä eroon. Pistä pystyyn kirpputori, johon naapurit voivat tuoda tavaroitansa myyntiin. Voitot voidaan lahjoittaa joko osittain, tai jos saat yhteisön mukaan hyvän asian taakse, vaikka kokonaan eläinsuojalle.

Myyntitapahtumassa voit myydä myös omia käsitöitäsi ja leipomuksiasi, ja pistää pystyyn kahvinurkkauksen. Tarkista aina paikallisilta viranomaisilta varmuuden vuoksi lupa-asiat.

4. Lahjoitukset suoraan eläinsuojalle

Eläinsuojelukeskukset arvostavat kaiken kokoisia voimainponnistuksia. Suorien, oma-aloitteisten lahjoitusten tekeminen on täysin vapaata toimintaa. Kaikki lahjoitukset aina muutamasta eurosta alkaen tuovat eläimille iloa. Voit ryhtyä myös eläinkummiksi, jotka tekevät säännöllisiä lahjoituksia viikoittain tai kuukausittain. Vaikkapa kymmenen euron viikkolahjoituksella hankitaan helposti jo viikon ruoat koiralle tai kissalle.

Rahan lisäksi suojilla on tarvetta kaikenlaisille tarvikkeille. Esimerkiksi heinä, kaura, purut, kuiva- ja purkkiruoka, puruluut, lelut, kissanhiekka, ehjät häkit, verkot ja matot ynnä muut alustat tulevat aina tarpeeseen.

Useat keskukset tarjoavat myös oheispalveluja, kuten lenkitystä ja eläinten hoitoa. Valitsemalla paikallisen eläinsuojelukeskuksen palvelut kaupallisemman palvelun sijaan, autat samalla heidän toimintaansa.

5. Vapaaehtoistyö

Jos itselläsi ei ole mahdollisuutta järjestää suurempia keräyksiä tai avustaa rahallisesti, yksi hyvin konkreettinen keino on tarjota työvoimaasi avuksi. Ylimääräisestä käsiparista kiitetään varmasti, varsinkin jos keskus on järjestämässä jotain tapahtumaa.

Fyysisen työn lisäksi omaa ammattitaitoa voi lahjoittaa lähikeskuksen käyttöön. Oletko lahjakas graafikko? Tai onko sanan lahja hallussa? Voit auttaa kampanjoiden suunnittelussa tai kirjoittaa vaikka eläinsuojan sivuille kiinnostavia tekstejä.