Koiran ruokailu – kotiruokaa vai purkista?

LEMMIKKIELÄINTEN HOITO

Jokainen koiranomistaja toivoo omalle lemmikilleen vain parasta ja haluaa sen olevan mahdollisimman terve ja onnellinen. Koiran kokonaisvaltainen hyvinvointi rakentuu useista eri osa-alueista.  Riittävä päivittäinen liikunta ja mahdollisimman lyhyet yksin vietetyt ajat ovat tärkeitä karvaiselle perheenjäsenelle. Koiran hyvinvointiin vaikuttaa suuresti myös hyvin suunniteltu ruokavalio, sekä oikein valittu ja hyvälaatuinen koiranruoka.

Pääpiirteittäin voitaisiin sanoa, että koiran ruokavalioon kuuluu aikalailla samat ainesosat kuin ihmisen ruokavalioonkin. Ravinnon tulee sisältää riittävästi ja tasapainoisesti proteiineja, hiilihydraatteja, vitamiineja, rasvahappoja sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Kuinka valita koirallesi sopiva ruokavalio

Mitkä sitten ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat oikeanlaisen ruokavalion suunnitteluun?  Näin alkajaisiksi voisimme mainita ainakin koiran iän ja koon. Koiran energiantarve muuttuu ikääntymisen myötä. Pennun kasvun takaamiseksi pentuvaiheessa ruoan ravintoarvoihin on kiinnitettävä erityisesti huomiota. Sitä mukaa kun lemmikille kertyy vuosia, liikkuminen käy vähemmäksi, ja tätä myötä energiantarve pienenee. Liian tuhti ruoka voi kerryttää helposti ylipainoa vanhalle koiralle.

Kuuluuko lemmikkisi pienikokoisiin, eli alle 10 kg painaviin, rotuihin? Pikkuruiset leuat vaativat oman myönnytyksensä tarjottavalta ruoalta. Sen tulisi olla helposti pureskeltavaa ja se ei saisi sisältää liian suuria palasia. Pienikokoiset koirat ovat riskialttiimpia ummetukselle, hammaskivelle ja virtsakivien muodostumiselle – myös nämä tekijät on hyvä ottaa huomioon ruokavalion suunnittelussa.

Jos harrastat koirasi kanssa normaalin lenkkeilyn lisäksi muita liikunta-aktiviteetteja, tulee sinun varmistaa, että koiran energiansaanti on riittävää. Esimerkiksi rekikoirien ja mestästyskoirien enegiantarve voi olla helposti kaksinkertainen muihin verrattuna. Sopiva ruokavalio aktiivisille koirille sisältää paljon rasvoja ja proteiineja. Välttääksesi mahdollisia nivelten ongelmia, ravintoon on hyvä lisätä omega-3-rasvahappoja.

Muita tekijöitä, mitä sinun tulee ottaa huomioon, ovat koiran terveydentila, mahdollinen tiineys ja sterilisaatio tai kastraatio. Jos sinulla on kysymyksiä koirasi tilaan sopivasta ruokavaliosta, eläinlääkärisi auttaa sinua varmasti mielellään sopivien linjojen löytämisessä.  

Ostanko vai valmistanko itse?

Nykyään on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja, mistä valita itselle ja omalle lemmikille sopiva vaihtoehto. Kuivamuona, purkkiruoka, tuorepakasteet ja raakaruoka voivat muodostaa yhdessä tai erikseen pohjan koiran ruokavaliolle. Valmiina ostettujen ruokien suurin etu on helppous ja nopeus – avaat vain purkin tai pussin ja täytät ruokakulhon.

Markkinoilta löytyy paljon valmistajia, jotka tuottavat rehellisesti hyvälaatuista ruokaa eläimille. Valitettavasti markkinoilta löytyy myös harhaanjohtavaa mainontaa, epäselkeitä tuoteselostuksia ja kysymyksiä ilmaan jättäviä ravintosisältöjä.

Yhä useampi valitsee vaihtoehtoisen tavan, ja valmistaa itse lemmikin ruoan. Tämä ei tarkoita missään tapauksessa perheen ruoantähteiden syöttämistä lemmikille, vaan ruoka valmistetaan nimenomaan koiran yksilöllisiä tarpeita tarkastellen. Vaihtoehtona tämä on työläämpi, mutta näin voidaan olla varmoja siitä, mitä koiran ruokakulhoon päätyy.

Kotiruoka koiralla

Ruoan valmistuksessa tulee muistaa koiran ruokavalion peruspilarit, joita voidaan sitten venyttää hieman koirakohtaisesti. Kotona valmistetun koiranruoan pohjan muodostavat erilaiset eläinperäiset proteiininlähteet, kuten kana, kalkkuna, lammas, porsas tai kala. Ne toimivat pääasiallisena energianlähteenä, sulavat helposti koiran elimistössä ja ovat mainioita myös aineenvaihdunnan kannalta.

Ruoan tulee sisältää myös hiilihydraatteja. Kotona tehtyyn koiranruokaan mainioita vaihtoehtoja ovat riisi, kaura, vehnä ja maissi. Suosi aina täysviljoja ja kypsennä vilja kunnolla, se tuo ruokaan mukavan suutuntuman.

Kuidut auttavat koiran elimistöä sulattamaan ruokaa ja edistävät suoliston toimintaa. Oivallisia lähteitä kuidun saamiseen ovat esimerkiksi tomaattimurska ja sokerijuurikas.

Koiran turkin ja ihon hyvinvoinnin tueksi ruokaan lisätään kasvisöljyjä. Näitä voivat olla esimerkiksi pellavansiemen-, vehnänalkio-, maissi- tai soijaöljy. Kotiruoka sellaisenaan tyydyttää harvoin täydellisesti koiran ravinnetarpeen. Siksi on tärkeää lisätä ruokaan vitamiineja ja minaraaleja tarpeiden mukaan.

Mistä sitten tiedät, onko valmistamasi ruoka sopivaa koirallesi, ja saako se riittävästi tarvittavia ravintoaineita? Kotiruokaan siirtymisen aikana koiran hyvinvointia kannattaa tarkkailla aktiivisesti. Tarkkaile erityisesti painoa, lihaksikkuutta sekä turkin vahvuutta ja kiiltoa.  Silmien ja korvien tulisi pysyä terveinä ja ulosteen kiinteänä. Jos näin on, ole huoletta – koirasi voi mainiosti.