10 tämän hetken suosituinta koirarotua

LEMMIKKIELÄINTEN HOITO

Rekisteröityjen koirien määrä Suomessa on jälleen kasvussa, ja moneen kotiin saapuu uusi karvainen ystävä täynnä rakkauden ja rapsutusten kaipuuta. Viimeisin koirabuumikaan ei ole kuitenkaan kovin paljoa muuttanut eri rotujen suosiota – lista on pysynyt melko lailla samana viime vuodet. Kymmenen suosituimman koirarodun joukossa on noutajaa ja terrieriä, mutta ehkä pari pientä yllätystäkin. Katsotaanpa, mitä rotuja suomalaisen koiranomistajat suosivat vuonna 2020!

10. Harmaa norjanhirvikoira

Harmaa norjanhirvikoira on nimelleen uskollisesti tuttu näky hirvimetsällä. Rotu on varsin terve ja sopii mainiosti myös perhekoiraksi ja lenkkiseuraksi, eli kyse ei ole pelkästä metsästyskoirasta. Metsään koiran kuitenkin tulee päästä, joten kyse ei ole tiukasti kaupungissa viihtyvän ihmisen koirasta.

9. Kääpiösnautseri

Listan ainoa varsinainen tulokas kymmenen kärjessä on kääpiösnautseri, joita vuonna 2020 rekisteröitiin 910 kappaletta. Nämä pienet kaverit ovat älykkäitä ja samalla myös melko temperamenttisia koiria, jotka kaipaavat paljon liikuntaa. Rotu kärsii joistakin melko yleisistä sairauksista, esimerkiksi silmä- ja munuaissairauksista.

8. Jackrussellinterrieri

Ihastuttava jackrussellinterrieri on noussut nopeasti suosituimpien koirarotujen listalle 2000-luvulla. Tämä aktiivinen ja seurallinen terrieri on ansaitusti eloisan ja valppaan rodun maineessa, eikä juuri tapaa arastella uusia tilanteita tai ihmisiä. Jos et tahdo tutustua koirasi kautta muihin ihmisiin, ei tämä rotu ole oikea valinta!

7. Suomenajokoira

Suomalaisen jalostustyön seurauksena syntynyt suomenajokoira on yksi viidestä suomalaisesta koirarodusta. Kyseessä on pääasiallisesti metsästyskoira, lähinnä ketun ja jäniksen ajometsästyksessä käytetty. Rauhallinen ja ystävällinen rotu, joka vaatii paljon liikuntaa – suomenajokoira ei ole missään nimessä sohvaperunan rotu.

6. Shetlanninlammaskoira

Shetlannin saarilta kotoisin oleva ”sheltti” on monipuolinen paimenkoira, jota voi nähdä niin agilityssä, tokossa, näyttelyissä kuin paimennuksessa. Sheltit soveltuvat monenlaisiin perheisiin ja tilanteisiin, ja ovat lisäksi suhteellisen terveitä.

5. Kultainennoutaja

Hyväntahtoisuus ja ystävällisyys ovat kultaiseennoutajaan useimmiten liitettäviä piirteitä, ja rotu onkin näiden piirteiden ansiosta suosittu koko maailmassa. Pelkäksi seurakoiraksi se ei kuitenkaan sovi: kultainennoutaja kaipaa runsaasti liikuntaa. Valitettavasti rodussa esiintyy kohtuullisen paljon sairauksia.

4. Suomenlapinkoira

Kotimaisiin rotuihin kuuluva suomenlapinkoira on älykäs ja rohkea, ystävällinen ja hyvin oppiva rotu. Vanttera koira omaa voimakkaan paimennus- ja vahtimisvietin. Suosittu seurakoira, joka on kohtuullisen terve, joskin joitakin perinnöllisiä sairauksia (kuten silmä- ja nivelsairauksia) esiintyy.

3. Saksanpaimenkoira

Monipuolinen palveluskoira, joka on suosittu ympäri maailman. Saksanpaimenkoira kaipaa paljon liikuntaa ja aktiviteettia, ja lisäksi sen hyvä peruskouluttaminen on ensiarvoisen tärkeä. Älykäs, ja hyvin lojaali omistajalleen.

2. Jämtlanninpystykorva

Ruotsin Jämtlandista kotoisin oleva rotu on erinomainen metsästyskoira, ja sitä käytetään etenkin hirvimetsällä. Luonteeltaan koira on lempeä ja sosiaalinen, ja se sopiikin hyvin sekä ensimmäiseksi koiraksi että lapsiperheeseen. Kyseessä on kuitenkin enemmän ulkokoira, joten kerrostaloasujalle se ei kovin hyvin sovi. Lonkka- ja polvivikoja esiintyy jonkin verran, mutta rotua voi luonnehtia yleisesti perusterveeksi.

1. Labradorinnoutaja

”Labbikset” ovat keikkuneet Suomen suosituimpien koirarotujen listalla ykkösenä vuodesta toiseen jo 80-luvulta lähtien, eikä ihme. Rotu taipuu erinomaisesti niin perhe-, harrastus- kuin käyttökoiraksi – kyse on siis erittäin monipuolisesta rodusta. Luonteeltaan labradorinnoutajat ovat uskollisia, iloisia ja ystävällisiä, ja ne pitävät aktiivisuudesta. Rodun etuihin kuuluu myös hyvällä tasolla oleva perusterveys.