10 parasta eläinaiheista elokuvaa

HARRASTUKSET JA VAPAA-AIKA

Maailman eläinten päivää vietetään vuosittain 4. lokakuuta, mutta eläinten ystäville tietenkin jokainen päivä on eläinten päivä – samaan tapaan kuin elokuvien ystäville jokainen päivä on elokuvien päivä. Näiden kahden teeman ympäriltä käymmekin tällä kertaa kymmenen parhaan eläinaiheisen elokuvan kimppuun.

Lista on täysin subjektiivinen, ja jonkun toisen mielestä yksikään sillä esiintyvä elokuva ei ansaitsisi paikkaansa parhaiden eläinleffojen joukossa. Hyvä niin, mielipiteitä maailmaan mahtuu. Jokaisella on varmasti oma mielipiteensä siitä, mikä on paras lätkäjoukkue (HIFK), paras nettikasino (Rizk; varsinkin sen takia Rizk kampanjakoodi) tai vaikka paras juhlapäivä (vappu).

10. Bambi

Bambin tarina on varmasti useimmille tuttu eikä kaipaa erityisiä esittelyjä. Tämä Disneyn vuoden 1942 klassikko kestää aikaa sukupolvelta toiselle, ja sen tarina on edelleen samaistuttava ja ajankohtainen. Animaatiojälki on niin ikään ilahduttavan kaunista käsityötä, johon piirtäjät ovat paneutuneet ajan kanssa.

9. Apinoiden planeetta

Vuoden 1968 alkuperäinen Apinoiden planeetta on monen leffafriikin listoilla korkealla, ja vaikka Charlton Hestonin tähdittämä sci-fi-seikkailu ei ehkä visuaalisesti olekaan ihan kauhean hyvin säilynyt 2020-luvulle, on taidolla laadittu käsikirjoitus Pierre Boullen novellista ajatuksia herättävä.

8. Poika ja ilves

Konsta Hietasesta ei lopulta tullut näyttelijää, mutta sympaattinen ja lämminhenkinen (hyvin yleisiä luonnehdintoja eläinaiheisten elokuvien ollessa kyseessä) suomalaiselokuva ansaitsee paikkansa listalla. Elokuvan jälkeen on hyvä katsoa Ihmebantu-sarjassa esitetty Tyttö ja spurgu -sketsi.

7. Babe – urhea possu

90-luvun lapsille Babe muodostui varmasti sukupolvikokemukseksi. Voimme kuulla possun äänen päässämme ja samaistua sian tunne-elämään. Ei ole ihme, että moni kertoo tämän elokuvan olleen alkusysäys kasvispohjaiseen ruokavalioon siirtymiselle. Englanninkielisessä versiossa ääninäyttelijä Christine Cavanaugh teki upeaa työtä Babe-possun äänenä.

6. Tappajahai

Jo leffan musiikki on yksi valkokankaan ikonisimmista ja tunnelmallisimmista teemoista, mutta Tappajahai uudisti jännitys- ja trillerielokuvien genreä 70-luvun puolivälissä huimalla tavalla. Elokuvallisesti huikea tapaus, mutta valitettavasti hait saivat lajina aivan turhan pelätyn maineen tämän pätkän takia. Silti, elokuvallisista ansioista paikka listalla on ansaittu.

5. Paddington 2

Jatko-osat ovat harvoin ensimmäistä leffaa parempia, mutta Paddingon 2:n tapauksessa näin on. Karhuherran seikkailuja esittelevä elokuva on koko perheen elokuva, mutta tarjoaa erityisen paljon pureskeltavaa aikuisille. Kerrassaan ihastuttava teos.

4. Jurassic Park

Hurjan määrän jatko-osia poikinut Jurassic Park herätti henkiin eläimet, joita tuskin kukaan meistä tulee koskaan näkemään – dinosaurukset. Sen synnyttämä dinobuumi oli vertaansa vailla, mutta seikkailu- ja toimintaelokuvien genressä Jurassic Park on ansainnut paikkansa todellisena modernina klassikkona.

3. Kaunotar ja Kulkuri

Romanttinen Disney-tarina kahden erilaisesta taustasta tulevan koiran rakkaudesta on antanut aihetta jopa marxilaisille tulkinnoille, mutta Pääomaa ei sentään tarvitse lukea ymmärtääkseen elokuvan hienouden. Vuoden 1955 animaation spagettikohtaus on yksi elokuvahistorian ikonisimmista, mutta kokonaisuutenakin tämä leffa on todella vahva ja tunnelmallinen, ja edustaa Disneyn kultakauden parhaita hetkiä.

2. Karhu

Ranskalainen vuoden 1988 Karhu (L’ours) on eittämättä yksi upeimpia taidonnäytteitä elävien eläinten käytöstä elokuvissa. Ohjaaja Jean-Jacques Annaud on onnistunut tekemään karhujen maailmasta käsinkosketeltavan, eikä ihmisten dialogia elokuvassa juuri ole. Ehkäpä kaikkien aikojen paras elokuva, jossa näkökulma ei ole ihmisen.

1. Linnut

Alfred Hitchcockin Linnut on periaatteessa kauhuelokuva ja trilleri tappajalinnuista, mutta kätkee sisäänsä monia muita alatasoja. Elokuvaa voi lukea ihmisen ja luonnon suhteen kuvana, toisaalta taas siitä löytyy kylmän sodan ajankuvaa ydinasepelon allegoriana, ihmisuhdekiemuroita… yksi Hitchcockin kiistattomista merkkiteoksista, jonka katsomisen jälkeen kadulla toikkaroiva pulukin saattaa tuntua uhkaavalta.